📢 WINACTIE: Doe mee en maak kans op een Neato D8 robotstofzuiger

DĂ© grootste stofzuiger vergelijkingssite van Nederland!

Zuinige stofzuiger: hoe ontdek je hem zonder energielabel?

Zoals je waarschijnlijk weet is er al enige tijd geen energielabel meer voor stofzuigers. Het label was een mooie houvast om te bepalen hoe zuinig een stofzuiger was. Zo werd er op vermeld hoeveel stroom deze gebruikte en hoe het gesteld was met de zuigkracht op specifieke vloertypen. Nu het energielabel er niet meer is, kan het lastig zijn om een zuinige stofzuiger ertussen uit te vissen. Wij helpen je een handje.

Kies voor een stofzuiger zonder zak (zakloze stofzuiger)

De eerste tip die we je mee willen geven is om te letten op het type stofzuiger. Of je nu kiest voor een sledestofzuiger of een staande stofzuiger, het is slim om te kiezen voor een zakloze stofzuiger. Een stofzuiger zonder zak is zelf niet alleen goedkoper, maar bespaard ook je ook geld. Je hoeft namelijk geen stofzuigerzakken meer te kopen.

Naast het feit dat het een zuinige stofzuiger is, geniet je ook van de volgende voordelen:

 • Geen dure stofzuigerzakken meer kopen
 • Geen verzendkosten van stofzakken
 • Verliest geen zuigkracht als stofreservoir voller raakt
 • Je ziet sneller wanneer de stofzuiger geleegd moet worden
 • Is vaak goedkoper dan een stofzuiger met zak

Bovenstaande factoren zijn natuurlijk wel afhankelijk van het model dat jij kiest. We raden aan om een kijkje te nemen bij onze stofzuiger onderzoeken, we hebben daar ook onderzoek gedaan naar de beste zakloze stofzuiger op dit moment.

Ga voor model met vloertype herkenning

Wanneer je een zuinige stofzuiger wil kopen is het erg slim om te letten op een model met vloertype herkenning. Het is goed om te weten dat de zuigkracht van een stofzuiger per vloertype gewijzigd dient te worden. Is het vermogen te hoog terwijl je tapijt stofzuigt, dan wordt je tapijt omhoog gezogen. Iets wat niet alleen vervelend is, maar ook zonde van de energie.

Vloertypeherkenning wordt bij diverse stofzuiger merken en modellen anders genoemd. Een greep uit synoniemen:

 • Smart modus
 • Eco Modus
 • Floor recognize
 • Smart Clean

Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een goedkopere stofzuiger die geleverd wordt met een combi-zuigmond. Hierbij moet je dan wel zelf handmatig de stofzuigerborstel instellen voor het juiste vloertype.

Kies voor een stofzuiger met aanpasbaar vermogen

Over handmatige acties gesproken: het is ook slim om te kiezen voor een stofzuiger met een aanpasbaar vermogen. Het vermogen waarmee jij stofzuigt bepaalt hoeveel energie een stofzuiger gebruikt. Dus: hoe lager het vermogen, hoe zuiniger jouw stofzuiger stofzuigt.

Wist je dat er sinds 2017 een nieuwe wet is die zegt dat een stofzuiger niet meer dan 900 watt vermogen mogen hebben? Let op: in tegenstelling tot wat velen denken zegt het vermogen niet zoveel over de zuigkracht van een stofzuiger. In onze stofzuiger reviews hebben we dit dan ook helemaal losgelaten.

Onderneem zelf zuinige acties

Met een zuinige stofzuiger kiezen alleen ben je er nog niet: er zijn zelfs ook een aantal acties die je kunt ondernemen om te zorgen voor een extra zuinige stofzuiger. We zetten ze op een rij:

 • Stofzuig op een laag vermogen wanneer mogelijk
 • Let altijd op de zuigkracht voor specifieke vloertypen
 • Onderhoud je stofzuiger en hou slijtage in de gaten

Deze laatste tip is misschien wel de grootste actie die je zelf kunt ondernemen. Hiermee kun je namelijk langer met je stofzuiger doen. En een lange stofzuiger levensduur zorgt er natuurlijk voor dat je niet over een paar jaar weer een paar honderd euro hoeft uit te geven.

Duurzame keuze

Bij Stofzuigerzone hebben we onlangs een stofzuiger onderzoek uitgevoerd wat aansluit bij dit artikel: we gingen op zoek naar de beste energiezuinige stofzuiger. Hierin stonden we niet alleen stil bij een zuinige keuze voor jou, maar ook voor de planeet.

Zo keken we ook naar de productie van de stofzuiger zelf. De AEG VX-82-1-Ă–KO kwam daarbij als beste uit de test, een AEG stille stofzuiger die goed scoort en voorzien is van een smart-modus.

Stofzuigerzone.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart