📢 WINACTIE: Doe mee en maak kans op een Neato D8 robotstofzuiger

DĂ© grootste stofzuiger vergelijkingssite van Nederland!

Stofzuiger 60 dB: ‘Hieronder is het een stil model’

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe stofzuiger is het geluidsniveau een belangrijke factor. Je wil vanzelfsprekend een zo stil mogelijke stofzuiger, zodat andere en natuurlijk jijzelf zo min mogelijk last ervaren tijdens het stofzuigen. Bij Stofzuigerzone hechten we veel waarde aan het geluidsniveau van een stofzuiger: van onze reviews tot aan onze onderzoeken naar de beste keuzes. Of het nu gaat om stille stofzuigers of niet.

De magische grens van 60 dB (decibel)

In veel van onze stofzuiger onderzoeken staat het geluidsniveau centraal: hiervoor hanteren we een handige schaal, om daarmee te bepalen of we te maken hebben met een stille, gemiddelde of luidruchtige stofzuiger. Eigenlijk geldt: alles onder de 60 dB (decibel) is een stille stofzuiger.

Ook bij verschillende grote verkooppunten, waaronder Bol.com en Coolblue, wordt deze grens aangehouden. Je kunt gemakkelijk filteren om daarmee snel een stofzuiger van 60 decibel of lager te ontdekken. Wij zouden Stofzuigerzone niet zijn als we niet op zoek zouden gaan naar de beste keuze op dit moment.

AEG Ă–KO scoort nog lager dan 60 decibel

Onlangs schreven we nog een uitgebreid artikel over een AEG stille stofzuiger: de AEG VX82-1 Ă–KO. Het gaat hier om een krachtige stofzuiger met zak die slechts 57 decibel aan geluid produceert. Dit is 3 dB minder dan de grens om te spreken van een stille stofzuiger. En hierbij hebben we het zelfs nog over normaal gebruik van de stofzuiger: als je de stofzuiger op het laatste vermogen zet, zou je zeggen dat hij nog geen eens aanstaat.

De AEG VX82-1 Ă–KO is een stofzuiger met zak. Over het algemeen zijn deze al stukken stiller dan zakloze stofzuigers of steelstofzuigers.

Waarom spreken we tot 60 dB van een stille stofzuiger?

Het is een goede vraag die we geregeld krijgen: waarom spreken we pas onder de 60 decibel van een stille stofzuiger? Misschien krijgen we dit wat duidelijk als we het geluidsniveau van andere huishoudelijke apparaten ernaast houden.

  • Hogedrukreiniger: 108 dB
  • Föhn: 85 dB
  • Waterkoker: 70 dB

En ook buiten het huis om zijn er apparaten die flink wat geluid produceren. Denk bijvoorbeeld aan een bladblazer die gemiddeld meer dan 100 decibel uitstoot.

Wetgeving: ‘Hoger dan 80 decibel kan gehoordschade veroorzaken’

Het is goed om te vermelden dat er zelfs al geruime tijd wetten gelden voor het geluidsniveau van huishoudelijke apparaten. Zo schreef RTL Nieuws al in 2017 een interessant nieuwsitem over deze nieuwe wetgeving, waarbij stofzuigers niet meer dan 80 decibel mogen produceren.

Toch blijken er dus nog veel apparaten, buiten stofzuigers om, die veel meer decibel uitstoten.

Stofzuigerzone.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart