Geschiedenis van de zakloze stofzuiger

Als sinds het begin van de vorige eeuw helpt de stofzuiger om huizen makkelijker schoon te maken, maar de stofzuiger zonder stofzak is een relatief nieuwe uitvinding. Stofzakloos zuigen wordt steeds populairder. Grote merken zoals Philips, LG en AEG hebben de techniek gespecialiseerd, maar het merk wat de cycloonstofzuiger echt naam heeft gegeven is Dyson. Binnen een paar decennia is de stofzuiger zonder zak niet meer weg te denken uit de wereld der stofzuigers. Je hoeft geen geld meer uit te geven aan stofzuigerzakken, je houdt je huis sneller en beter schoon dankzij de formidabele zuigkracht en de herrie is aanzienlijk minder. Logisch dat veel mensen dan ook voor deze nieuwe innovatie kiezen.

Philips FC9334/09 PowerPro Compact

Specificaties:
TriActive zuigmond, inclusief Turboborstel
4 Star Rating

Dyson Cyclone V10 Absolute - Beste Keuze 2018

Specificaties:
Krachtige V10 motor, 60 min. accu duur
5 Star Rating

Miele Complete C3 EcoLine Black Diamond

Specificaties:
Energieklasse A+, snoer lengte 8,5 mtr.
4.5 Star Rating

Dyson V8 Absolute Pro 2017 - Beste Reviews

Specificaties:
Speciale Up Top borstel en miniborstel
4 Star Rating

De uitvinding van James Dyson

James Dyson bedacht in 1978 dat hij niet voldoende tevreden was met zijn stofzuiger en dat hij hier iets aan wilde doen. De zuigkracht van het apparaat nam namelijk al snel af doordat de stofzuigerzak vol stof raakt en daardoor verstopt. Toevallig was hij onlangs bezig geweest met het ontwerp van een industriële cycloontoren. Die kon middels centrifugaalkrachten lucht en verfdeeltjes scheiden. James Dyson legde de link met het probleem van zijn oude stofzuiger en vroeg zich af of de techniek van de cycloontoren ook toegepast zou kunnen worden in een stofzuiger. Na vijf jaar en duizenden prototypes werd de eerste zakloze stofzuiger geboren.James dyson

De cycloonstofzuiger verovert de wereld

In Japan werden de eerste cycloonstofzuigers op de markt gebracht. Het werd een symbool van status dankzij de astronomisch hoge verkoopprijs. De winst gebruikte James Dyson om zijn eigen bedrijf op te richten en zijn uitvinding verder te perfectioneren. Hij ontwikkelde de ‘Dual Cyclone’ voor het opzuigen van nog kleinere stofdeeltjes en het continue behouden van zuigkracht. Niet alleen Japan, maar ook de rest van de wereld werd fan van deze nieuwste uitvinding op stofzuigergebied. Geen gedoe meer met het kopen en verwisselen van stofzuigerzakken en bovendien een geweldige zuigkracht die nooit afneemt. Een baanbrekende verandering, dus het is begrijpelijk dat de stofzuiger zonder zak in rap tempo zeer populair is geworden. Toch is de innovatie nog relatief nieuw. Dat betekent dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering om het allermeeste uit de techniek en functionaliteit te halen. Zo wordt het hopelijk in de toekomst makkelijker om de stofzuiger ook binnenshuis te legen. Momenteel kan je dat beter buiten doen omdat je niet ontkomt aan wat stofwolken.


Categorised in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *